Google Doodle Ada Lovelace: eerste programmeur was vrouw

10 december 2012 - Vandaag staat de Google Doodle in het teken van de 197ste geboortedag van Ada Lovelace. Zij werd geboren als Agusta Ada Byron en was een bekende Britse wiskundige en wordt veelal gezien als de schrijfster van de eerste computerprogramma.

 

Vandaag staat de Google Doodle in het teken van de 197ste geboortedag van Ada Lovelace. Zij werd geboren als Agusta Ada Byron en was een bekende Britse wiskundige en wordt veelal gezien als de schrijfster van de eerste computerprogramma.

Ada Lovelace werd beroemd om haar beschrijving van de ‘analytische machine’ (analytic engine), de vroege mechanische computer voor algemeen gebruik van Charles Babbage. Ook wordt ze vaak gezien als de ontwerpster van het allereerste computerprogramma dat ze schreef nog voor de mechanische computer was gebouwd.

 

Ada Lovelace Google DoodleAda Lovelace schrijft eerste computerprogramma

Ada Lovelace beschreef een manier om symbolen volgens vaste regels te manipuleren met de analytische machine, die nog door Charles Babbage moest worden gemaakt. Dit wordt nu vaak bestempeld als het eerste computerprogramma. Ada Lovelace hielp Charles Babbage ook bij het ontwerp van de machine. Ze zag ook in dat computers in staat waren tot meer dan enkel (zware) berekeningen. In 1979 is ook een programmeertaal naar haar vernoemd: Ada. Een afgeleide van Pascal en andere computertalen, dat werd ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Analytische machine

Ada Lovelace

Ada Lovelace

Ada Lovelace werd geboren op 10 december 1815 en groeide op met gescheiden ouders. Ze woonde bij haar moeder die haar opvoedde tot wiskundige en onderzoeker omdat ze bang was dat ze anders dichter zou worden net als haar ex-man. Lovelace verkeerde in de hoogste kringen en ging vaak om met beroemdheden uit die tijd. In 1838 trouwde ze met Baron William King. Ze werd veel geplaagd door ziekten tijdens haar leven. Op 27 november 1852 stierf Ada Lovelace op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van een behandeling tegen baarmoederkanker.

Voor meer google doodle van wetenschappers, artsen etc. zie dit overzicht.

 

 

 

 

Via: Computer Idee


blog comments powered by Disqus