Nederlandse samenleving draait op voor cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit kost Nederland miljarden

11 april 2012 - De Nederlandse samenleving lijdt jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercriminaliteit. Onderzoeksorganisatie TNO publiceerde vandaag een raming over Cybercriminaliteit in Nederland. De werkelijke schade zou op kunnen lopen tot 30 miljard euro.

Het TNO meldt:" Omdat Nederland kwetsbaarder is dan het V.K. vanwege onze dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer, lijkt dit getal een ondergrens te zijn."

De meeste schade komt vanuit het bedrijfsleven. Inbreuk op intellectueel eigendom kost de overheid en burgers zo'n 3,3 miljard euro. Hierna komt industriƫle spionage met 2 miljard euro en belasting- en uitkeringsfraude met ruim 1,5 miljard euro. Andere schadeposten zijn: online-diefstal van geld, afpersing en inbreuk in klantengegevens. Bij consumenten draait het vooral om diefstal van persoonlijke gegevens en phishing. De schade komt drie kwart voor rekening van het bedrijfsleven. Uiteindelijk blijkt dat burgers voor tien procent en de overheid voor vijftien procent van de schade opdraait.

Onlangs meldde wij al dat onder meer bedrijven slecht voorbereid zijn op cybercrime en dat er in Den Haag een Europees centrum om online misdaad te bestrijden komt. Denk hierbij ook aan de bestrijding tegen diefstal van identiteit, kinderporno en creditcardfraude.

[Via: Computer Idee]

blog comments powered by Disqus