Groot deel top 100 Nederlandse websites dupe van domeinkaping

Domeinkaping blijft hot

Een paar weken geleden werd bekend dat een grapjas de domeinnaam wwwbing.com had geregistreerd en die vervolgens doorlinkte naar Google. We kunnen het een redelijk milde vorm van domeinkaping noemen. Het registreren van populaire merknamen waarbij de punt tussen www en de merknaam weggelaten wordt blijkt aan de orde van de dag. Grote Nederlandse websites blijken op grote schaal de dupe te zijn van dit soort praktijken blijkt uit onderzoek van hyped.nl.

Een kleine test door hyped.nl leverde op dat van de top 100 websites ruim de helft (56 van de 100 sites) te maken heeft met domeinkaping op de beschreven vorm. Zo zijn wwwhyves.nl en wwwstartpagina.nl in handen van domeinkapers, die op de sites allerlei sponsorlinks hebben staan.

Maar dat geldt ook voor onder meer wwwyoutube.nl, wwwwikipedia.nl, wwwtwitter.nl, wwwbol.com, wwwvodafone.nl en wwwbuienradar.nl. De sites staan allemaal vol met reclamelinkjes.

Opvallend is verder dat de banensite Stepstone de domeinnaam wwwlinkedin.nl heeft gekaapt en naar zichzelf redirect. Althans, dat lijkt zo. Bij nader onderzoek blijkt dat een affiliate van M4N de domeinnaam heeft gekaapt, en deze - via een affiliate url - doorlinkt naar Stepstone. Slim, maar of Linkedin en Stepstone er blij mee zijn is maar zeer de vraag.

De domeinnaam wwwrtl.nl linkt door naar… een pornosite!

Soms kiezen de kapers ervoor om de punt tussen de naam van de site en “.nl” weg te laten. Sites als hyvesnl.nl en googlenl.nl staan vol met betaalde links die niets te maken hebben met Hyves en Google

Hoe dan ook, het is opvallend dat de echte sites deze gekaapte domeinnamen niet gewoon opeisen. Een zaak bij het WIPO levert vrijwel altijd winst op in dit type zaken.


Volg hyped.nl via:



Top vacatures



Volg hyped.nl via:

Online marketing blog

Reacties

  • @Kaapy: klopt helemaal, kapers vinden het niet interessant om onze site te kapen; maar ja, we staan dan ook niet in de top 100 en spannen natuurlijk direct een zaak aan bij het WIPO. Dat levert weer mooie gratis publiciteit op.

    Redactie, 8 maart 2010

  • wwwhyped.nl ook nog vrij !!!!

    Kaapy, 8 maart 2010

  • Bedankt voor de melding. Er is vanochtend contact geweest met de betreffende affiliate en de redirect naar Stepstone.nl is per direct verwijderd.
    Michiel Bakker, accountmanager M4N

    Michiel Bakker, 8 maart 2010

  • ja maar wie kiest er dan ook een bedrijfsnaam waarvan de URL al geregistreerd is!

    Maurice, 8 maart 2010

  • Er zal dan toch een hoop moeten veranderen als je www wilt weglaten.

    Soms kom je sites tegen waarbij de pagina niet werkt als er geen www voor de url staat. http://domeinnaam.nl komt dan uit op bijvoorbeeld een 404

    Ik vind eerder dat ze wat aan dat domeinkapen moeten doen. Een paar maanden geleden heb ik hier zelf nog last van gehad toen ik mijn bedrijfsnaam wilde registeren. Helaas was .nl al bezet en die mocht ik dan wel kopen voor 2500,- euro.

    jochem, 8 maart 2010

  • Bedankt voor de tip. StepStone was hiervan niet op de hoogte. We zullen de affiliate vandaag uit het programma verwijderen.
    Gijs Bos
    Country Manager StepStone Nederland

    Gijs Bos, 8 maart 2010

  • Users en ‘beheerders’ snappen toch niks van dat www. Het is ook totaal overbodig. Als ik een site MOET benaderen met WWW dan denk ik altijd prudsers ....

    Maurice, 8 maart 2010

  • Lijkt mij een fantastische reden om voor eens en voor altijd te stoppen met het gebruik van dat overbodige www-voorvoegsel.

    Zie ook: http://no-www.org

    Beun, 8 maart 2010

Reageer

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.